Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Världens största sms-kampanj under fotbolls-VM stödjer allas rätt till utbildning

Under fotbolls-VM stödjer Internationella fotbollsförbundet FIFA den globala kampanjen ”1Goal: Education for all”. Kampanjen vill sätta fokus på FN:s milleniemål om utbildning för alla. För att samla in stöd till kampanjen anordnas nu världens största sms-kampanj någonsin.

Trots att världens ledare år 2000 i FN:s millenniummål angav att alla barn ska få utbildning senast år 2015 saknar fortfarande 72 miljoner barn den möjligheten. Målet med kampanjen 1GOAL är att under fotbolls-VM i Sydafrika sätta press på världens ledare att leva upp till de utfästelser de gav för tio år sedan. I Sverige stödjer bland andra Lärarförbundet, RFSU, Sveriges Elevråds Centralorganisation, Svalorna Latinamerika och PMU Interlife 1Goal och sms-kampanjen.

Två av FN:s åtta millenniummål, som 164 länder enades om, handlar om att utrota fattigdom genom utbildningsinsatser, däribland att alla barn till år 2015 ska kunna genomgå grundskola och att flickor ska ha lika rätt till utbildning som pojkar. Sedan år 2000 har många länder avskaffat skolavgifter, satsningarna på området har ökat med 33 miljarder kronor och 40 miljoner fler barn går i dag i skola. .

I samband med VM går kampanjen 1GOAL in en intensiv fas för att samla in stöd för målet om utbildning för alla. För att öka trycket skickas därför över en miljard sms till mobiltelefonkunder världen över genom stöd av medlemmarna i mobiloperatörernas internationella samarbetsorganisation, GSMA. Förhoppningen är att miljontals fotbollssupportrar och andra ska ansluta sig till kampanjens upprop. Idag har kampanjen redan över åtta miljoner supportrar.

I Sverige står Telenor för den nationella sms-servicen men även kunder hos operatörerna 3, Telia och Tele2 kan stödja kamanjen genom att skicka ett sms med ordet ”Ja” till 71700. Sms-kampanjen pågår till och med juli 2010.  

Enbart normal trafikkostnad tas ut för sms. Inga namn eller telefonnummer vidaresänds utan enbart antalet personer som stödjer kampanjen 1Goal.

Mer information om kampanjen 1Goal finns på sajten www.join1goal.org där det också går att skriva under på kampanjens upprop.

Upplysningar:
Telenors presstjänst                                08-41 00 75 55
Presstjänst, Lärarförbundet                      08-737 6902
3:s presstjänst                                        073-533 74 04

För mer information, kontakta:
Presstjänsten, Telenor Sverige
08-41 00 75 55

 

 

Ämnen

Taggar


Om Telenor
Telenor Sverige är en ledande helhetsleverantör av moderna telekommunikationstjänster för privatpersoner och företag. Telenors nät för mobilkommunikation täcker 99 procent av befolkningen. I Telenor Sverige ingår även premiumleverantören Bredbandsbolaget och lågprisutmanaren Glocalnet. Telenor Sverige har idag 2100 anställda.  

Telenor är en av världens största mobiloperatör mätt i antal abonnenter med verksamhet i 14 länder i Europa och Asien. I Norden är Telenor marknadsledande inom telekommunikation, datatjänster och mediedistribution. År 2009 omsatte Telenor cirka 107 miljarder norska kronor. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL).