Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Telenor enda nordiska telekomföretaget i topp på CDP:s klimatranking

Idag klockan 13:00 tilldelas Telenor CDP:s utmärkelse för sitt arbete med information om klimatpåverkan på Hotell Anglais i Stockholm.För andra året i rad rankar CDP (tidigare Carbon Disclosure Project) Telenor på sin A-lista över företag som arbetar framgångsrikt med klimatpåverkan. Telenor är därmed det enda nordiska telekomföretaget som topprankas av CDP.

Utöver att rankas på CDP:s A-lista har Telenor tilldelats en poäng på 99 utav 100 möjliga för den data rörande koldioxidutsläpp och energiförbrukning som bolaget delat. Telenor tar därför även plats i Nordic Disclosure Leadership Index (CDLI), som släppts som en del av den nordiska upplagan av CDP:s årliga globala klimatförändringsrapport.

– CDP-rankingen betraktas som en av de mest prestigefyllda inom klimatområdet, såväl av regeringar, investerare som välgörenhetsorganisationer. Vi är därför stolta över att Telenor, för andra året i rad, rankats på CDP:s A-lista. Det betyder att vi inte bara uppfattas som transparenta i vår rapportering om klimatpåverkan utan även erkänns för våra åtgärder i för att förbättra vår klimatpåverkan, säger Magdalena Aspengren hållbarhetschef på Telenor Sverige.

Telenors svenska verksamhet har utgjort en viktig del av klimatarbetet. Tack vare energieffektivisering vid exempelvis basstationer, arbetsplatser och resande har Telenor Sverige minskat sina koldioxidutsläpp med 65 procent sedan 2008. I Stockholm sitter även Telenor Connexion, Telenors spjutspetskomptens inom internet of things, som ständigt utvecklar ny teknik och bidrar till effektivare resurshantering. Nyheten kommer tre veckor före COP21, FN:s klimatkonferens, där nationella ledarna träffas för att komma överens om ett globalt avtal för att minska koldioxidutsläppen och begränsa global uppvärmning.

– Allt medan världen ser bortom klimatförhandlingarna i Paris och förbereder sig för en framtid med låga koldioxidutsläpp så kommer tillförlitlig information om hur företag hanterar den övergången bli allt mer värdefull. Av denna anledning gratulerar vi de företag som har uppnått en position på CDP:s Climate Disclosure Leadership Index, säger Paul Dickinson, styrelseordförande och en av grundarna av CDP.

– I Sverige är de årliga koldioxidutsläppen nästan sex ton per invånare. Om man köper en hamburgare på en större kedja, är koldioxidutsläppen associerade med produktionen av den hamburgaren ungefär två kilo. Samma mängd koldioxidutsläpp tillåter dig att köra två till tre mil i en bränslebaserad standardbil. Men det kan också räcka till ett och ett halvt års mobilt internet för en telekomkund i Sverige. Vår bransch är en del av lösningen på problemen med klimatförändringar, säger Magdalena Aspengren.

Om CDP

CDP (tidigare Carbon Disclosure Project) är en oberoende, internationell ideell organisation som tillhandahåller det enda system för företag och städer att mäta, delge och hantera avgörande miljöpåverkande information. CDP arbetar med marknadskrafter, däribland 822 investerare med tillgångar på 86 biljoner euro. Mer än 5 500 företag delade miljöpåverkande information via CDP under 2015. Besök www.cdp.net för mer information.

CDP:s Nordiska rapport 2015: https://www.cdp.net/CDPResults/CDP-Nordic-climate-change-report-2015.pdf

Ämnen

Taggar


Journalister når Presstjänsten på 08-41 01 00 40 eller press@telenor.com

Om Telenor
Telenor Sverige är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster vars nät täcker 99 procent av landets befolkning. Telenor Sverige har idag cirka 2,5 miljoner mobilabonnenter, cirka 640 000 bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 12,8 miljarder kronor (2014) och har cirka 1900 anställda. Läs mer på: www.telenor.se

Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele-, data- och media. Utöver mobilverksamhet på 13 marknader i Norden, Central- och Östeuropa samt Asien har koncernen 33 procents ägarandel i VimpelCom Ltd. med verksamhet på 14 marknader. Telenorkoncernen är en av världens största mobiloperatörer med 186 miljoner mobilabonnemang i sina konsoliderade verksamheter (2014), en omsättning på 107 miljarder norska kronor (2014) och cirka 33 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com