Gå direkt till innehåll
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pressmeddelande -

Telenor avskaffar roamingavgifterna i EU och EES

Som första operatör och nätleverantör i Sverige slopar nu Telenor roamingavgifterna i hela EU och EES och erbjuder sina privatkunder möjligheten att surfa, ringa, sms:a och mms:a när de är ute och reser utan extra kostnad.

Från och med den 15 juni erbjuder Telenor alla privatkunder möjlighet att slippa roamingavgifterna i hela EU och EES så att de kan använda mobilen utomlands till samma pris som hemma.

– Mobilen ska inte begränsa oss när vi reser. Tvärtom vill vi att våra kunder ska kunna resa så bekymmersfritt som möjligt utan att behöva ändra sina mobilvanor oavsett om man befinner sig i Sverige eller någon annanstans i EU, säger Patrik Hofbauer, vd på Telenor Sverige.

I maj i år sänkte EU kostnaderna för roaming, men Telenor går nu alltså ett steg längre och slopar roamingavgifterna i hela EU och EES. Totalt omfattas 36 länder och geografiska territorier.

– Allt vi gör handlar om att underlätta våra kunders digitala vardag och skapa nya möjligheter att utvecklas. Att vi som första svenska mobiloperatör nu slopar roamingavgifterna i EU och EES är ett mycket bra och tydligt exempel på detta, säger Patrik Hofbauer, vd på Telenor Sverige.

De slopade avgifterna lanseras i form av abonnemang som kallas Telenor Frihet.

Det finns ingen tidsbegränsning; vare sig man är utomlands en vecka eller ett halvår så surfar, ringer, sms:ar och mms:ar man till samma kostnad som hemma och man förbrukar den datamängd som är inkluderad i ens abonnemang precis som i Sverige.

För att få tillgång till ett abonnemang utan roamingavgifter behöver befintliga kunder uppgradera sitt abonnemang. För Telenors populäraste privatabonnemang kostar det ingenting att uppgradera till Telenor Frihet. Kunder som tecknar nya abonnemang hos Telenor får automatiskt ett abonnemang utan roamingavgifter inom EU och EES.

Om Telenor Frihet

  • Med Telenor Frihet kan man surfa, ringa, sms:a och mms:a när man är i ett annat EU- eller EES-land, till samma pris som i Sverige. Samtal inom besökt land och samtal till Sverige ingår. Alla samtal till svenska nummer räknas som samtal till Sverige. Att ringa, sms:a och mms:a från ett EU-land till ett annat, till exempel från Spanien till Frankrike, ingår inte.
  • Befintliga Telenorkunder kan uppgradera till Telenor Frihet för att få tillgång till de slopade roamingavgifterna. Bindningstiden påverkas inte utan man fortsätter på sitt tidigare abonnemangs bindningstid. De nya Telenor Frihet-abonnemangen kostar mellan 249 och 599 kronor per månad, bland annat beroende på hur mycket data de inkluderar. Befintliga kunder som uppgraderar till Telenor Frihet får ändrad månadskostnad beroende vilket nytt abonnemang de väljer. För Telenors populäraste privatabonnemang kostar det ingenting att uppgradera till Telenor Frihet.
  • Telenor Frihet har en hastighetsbegränsning på 1 Mbit per sekund utanför Sverige, Norge och Danmark. Det räcker till allt från att lyssna på musik via Spotify och att använda sociala medier och karttjänster till att titta på Youtubeklipp och streama filmer eller tv-serier i mobiltelefonen. Kunder som inte vill ha någon hastighetsbegränsning kan välja den reglerade EU-taxan på 0,58 kronor per MB.
  • Telenor Frihet omfattar 36 länder och/eller geografiska territorier:Belgien, Bulgarien, Cypern (södra), Danmark, Estland, Finland, Frankrike (inkl Franska Guyana, Guadeloupe, Martinique och Reunion), Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Lichtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Österrike, Ungern, Storbritannien, Gibraltar och Åland.

Om roaming
Roaming är samlingsordet för att använda sin mobil utomlands oavsett om det är för samtal, surf, sms eller mms. Anledningen att det kostar mer än hemma beror på flera saker, bland annat behovet av avtal mellan operatörer i olika länder, tester för att se att allt fungerar, teknisk och administrativ hantering av kundernas roamingtrafik samt att operatörerna betalar en rörlig kostnad för all trafik kunderna gör av med i den besökta operatörens nät.

Ämnen

Taggar


Journalister når Presstjänsten på 08-41 01 00 40 eller press@telenor.se

Om Telenor
Telenor Sverige är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster vars nät täcker 99 procent av landets befolkning. Telenor Sverige har idag cirka 2,5 miljoner mobilabonnenter, cirka 640 000 bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,1 miljarder kronor (2015) och har cirka 1900 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele-, data- och media. Utöver mobilverksamhet på 13 marknader i Norden, Central- och Östeuropa samt Asien har koncernen 33 procents ägarandel i VimpelCom Ltd. med verksamhet på 14 marknader. Telenorkoncernen är en av världens största mobiloperatörer med 203 miljoner mobilabonnemang i sina konsoliderade verksamheter (2015), en omsättning på 128 miljarder norska kronor (2015) och cirka 33 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com