Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Så enkelt slår du på roaming under semestern

Trött på överbelastat hotell-Wi-Fi som knappt har täckning vid poolen? Många mobilanvändare vill ha tillgång till snabbt internet under utlandssemestern oavsett var de befinner sig. Inför semestersäsongen presenterar Telenor därför en guide för hur man som konsument kan slå på roaming med ett kostnadstak på 29kr per 100MB och dag som gör prischocker omöjliga.

Tidigare höga roamingavgifter har gjort svenska folket till mästare i att undvika dataroaming under utlandssemestern. Samtidigt finns ett stort behov av karttjänster, mobila turistguider, sociala medier och annan surf vilket skapar frustration och för många under semestern. Efter lyckosamma förhandlingar med utländska operatörer har Telenor lyckats pressa priserna för dataroaming och infört kostnadstak som gör prischocker omöjliga.

– De ofta bristfälliga Wi-Fi-nätverken på hotell och allmänna platser i utlandet lämnar mycket att önska. Vi kan se att våra kunder vill ha tillgång till snabbt internet oavsett var de befinner sig. Utan att behöva logga in med tillfälliga lösenord, eller oroa sig för höga roamingkostnader. Därför släpper vi nu en guide för hur våra kunder enkelt slår på riskfri och billig dataroaming, säger Christian Roth, chef för konsumentmarknaden på Telenor.


Så slår du på dataroaming till fast pris från 29kr per 100MB och dag

  1. Sms:a KOLL till 222 för lägsta samtalstaxa och surf där du kommer befinna dig. Har du kontantkort skickar du KONTROLL till samma nummer. Att aktivera tjänsten är kostnadsfritt.
  2. Gå in i inställningar
  3. Välj mobilnät (Iphone)/mobila nätverk (Android)
  4. Slå på data-roaming


6 tips för lyckad roaming

  1. Kolla upp din operatörs priser och tilläggstjänster i det land du ska åka till. Oftast får du även ett SMS med prisangivelser när du kommer till det nya landet.
  2. Utöver de faktiska priserna, säkerställ att den operatör du använder har ett kostnadstak som verkligen omöjliggör höga räkningar.
  3. Var varsam med att streama film med roaming, vilket slukar mycket data. Det finns fortfarande inget erbjudande som lämpar sig för att streama film medan appar som Tripadvisor, Google Maps och Instagram kan användas i relativt stor utsträckning.
  4. Beroende på vilken mobiltelefon man har kan man hålla koll på hur mycket av potten man gjort av med. I Iphone kan man under Mobilnät i Inställningar nollställa uppgifterna för hur mycket roamingdata man gjort av med och på så sätt hålla koll. Med Surfkollen kan man även få en bra uppfattning om hur mycket data olika aktiviteter drar. 
  5. Den som surfar mycket kan det vara bra komplettera med hotellets Wi-Fi om denna är snabb och gratis. Man bör också kolla upp veckopaket med mer data och lägre pris per MB.
  6. Stäng av appar du inte använder, de kan dra onödig data. För den som reser utanför Europa är det en bra idé att stänga av roaming när man inte vill surfa. Passiv dataförbrukning ligger oftast mellan 3 och 7 MB per dygn beroende på hur många och vilka appar man har. 


Telenor erbjuder fast pris för såväl dagspaket som veckopaket med ett lägre genomsnittspris per dag och MB

Europa
Konsument 29kr/dygn/100MB
Konsument 149kr/vecka/1GB
Företag 79kr/dygn/0,5GB
Företag 399kr/vecka/5GB

Världen 1
Konsument 49kr/dygn/50MB
Konsument 199kr/vecka/0,5GB
Företag 149kr/dygn/200MB
Företag 499kr/vecka/1GB

Världen 2
Konsument 99kr/dygn/10 MB
Företag 149kr/dygn/25MB

Mer information om roaming, priser och regioner

Mer om lägre roamingpriser

Ämnen

Taggar


Journalister når Presstjänsten på 08-41 01 00 40 eller press@telenor.com

Om Telenor
Telenor Sverige är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster vars nät täcker 99 procent av landets befolkning. Telenor Sverige har idag cirka 2,5 miljoner mobilabonnenter, cirka 640 000 bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 12,8 miljarder kronor (2014) och har cirka 1900 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele-, data- och media. Utöver mobilverksamhet på 13 marknader i Norden, Central- och Östeuropa samt Asien har koncernen 33 procents ägarandel i VimpelCom Ltd. med verksamhet på 14 marknader. Telenorkoncernen är en av världens största mobiloperatörer med 186 miljoner mobilabonnemang i sina konsoliderade verksamheter (2014), en omsättning på 107 miljarder norska kronor (2014) och cirka 33 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com