Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nacka i täten för återmonopolisering av bredband – studie visar på brister i kommunal konkurrens

Den svenska bredbandsmarknaden hotas av återmonopolisering. TeliaSonera drar nytta av bristande marknadsreglering och lockar kommuner i exklusiva avtal som riskerar att hämma bredbandskonkurrensen för lång tid framöver. En studie av situationen i Nacka visar att kommunen riskerar ta tätposition i återmonopoliseringen, med långsiktiga konsekvenser för bredbandsutvecklingen i kommunen.

Inför Nacka kommuns beslut gällande avsiktsförklaring om bredandsutbyggnad med TeliaSonera har Telenor Sverige låtit göra en studie av konkurrenssituationen i kommunen. Studien, som genomförts av telekomkonsulten A-focus, visar bland annat på stora brister i beslutsunderlaget och risk att den lokala konkurrensen begränsas.

– Nacka kommun har en god ambition vad gäller bredbandsutbyggnad. Tyvärr verkar det nu som att man kommer att fatta ett förhastat beslut med bristande underlag som riskerar hämma bredbandsutvecklingen. Trots vår dialog med kommunen riskerar Nacka nu att inta en mindre smickrande position som ledare av den återmonopolisering av bredbandsmarknaden som vi tidigare varnat för, säger Ola Hanson, Chefsjurist, Telenor Sverige.

Även Post- och telestyrelsen (PTS) varnar i brev till kommunstyrelsen för konsekvenserna av en avsiktsförklaring med TeliaSonera. Kommunstyrelsen väntas fatta beslut på måndag, den 30:e november.

A-focus rapport finns befogat detta pressmeddelande.

Ämnen

Taggar


Om Telenor

Telenor Sverige är en ledande helhetsleverantör av moderna telekommunikationstjänster för privatpersoner och företag. Telenors nät för mobilkommunikation täcker 99 procent av befolkningen. I Telenor Sverige ingår även premiumleverantören Bredbandsbolaget och lågprisutmanaren Glocalnet.   

Telenor är en av världens största mobiloperatör mätt i antal abonnenter med verksamhet i 13 länder i Europa och Asien. I Norden är Telenor marknadsledande inom telekommunikation, datatjänster och mediedistribution. År 2008 omsatte Telenor cirka 111 miljarder norska kronor. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL).

Relaterade nyheter