Gå direkt till innehåll
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pressmeddelande -

Fri roaming leder till nya semestervanor

Nyligen slopades roamingavgifterna inom EU för alla svenska mobilkunder, en förändring som underlättar och förenklar utlandsvistelsen för många. I en ny undersökning med över 1 000 svenskar som har haft fri roaming i EU det senaste året uppger nästan åtta av tio att deras sociala liv på semestern har förändrats. 94 procent säger att det har påverkat semesterkvalitén.


När surfen inom EU nu har släppts fri förändrar det våra semestervanor. Det visar en färsk undersökning genomförd på uppdrag av Telenor med över tusen svenskar som har haft ett abonnemang med fri surf inom EU det senaste året. Nästan åtta av tio (77%) menar att fri roaming har förändrat deras sociala liv på semestern och 94 procent anger att det har påverkat kvalitén på semestern.

– Det är tydligt att fri roaming utomlands påverkar semestern på ett positivt sätt. Vi kommer nog kunna förvänta oss ännu fler klassiska semesterbilder av flygplansvingar, ben på stranden och hotellfrukostar i våra instagramflöden framöver. Det glädjer oss också att uppkopplingen utomlands hjälper svenskarna att vara ännu mer avkopplade på semestern istället för tvärtom, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor.

Uppkopplad = avkopplad
Nästan varannan person uppger känna sig mer avkopplad med vetskapen om att alltid kunna vara uppkopplad. Sex av tio svarar också att de nu har mer kontakt med nära och kära genom röst- eller videosamtal. Det är även lättare att tillgodose sig det som finns att tillgå på semesterorten, vad gäller allt från karttjänster till att hitta de lokala smultronställena och de bästa restaurangerna. 81 procent tycker det är skönt att slippa leta efter wifi och 75 procent säger att de nu slipper oroa sig för höga mobilräkningar.

Men det finns också baksidor med fri surf. Ett fåtal anser nämligen att fri roaming inom EU påverkat semestern negativt. 3 procent känner sig mer stressade av att alltid vara uppkopplade och tillgängliga i utlandet. Drygt 4 procent anser att den ökade uppkopplingen gör det svårare att få kvalitetstid med medresenärerna och cirka 6 procent av de som varit på solsemester säger att de oftare fått solkräm, sand eller vatten på mobilen.


Roamingboom i Europa. Cypern – det nya surfparadiset?
Den genomsnittliga dataförbrukningen hos Telenors kunder har ökat med nära 1 500 procent inom EU sedan Telenor förra sommaren, som första svensk mobiloperatör, lanserade ett abonnemang med slopade roamingkostnader i EU. Den största ökningen sedan innan har skett på Cypern, där förbrukar svensken till och med mer mobildata i snitt under ett dygn jämför med ett dygn i Sverige.

Telenor erbjuder sedan i januari 2017 även fri datasurf till kunder som befinner sig i Thailand, Malaysia och Myanmar. I dessa länder har andelen förbrukad roaming ökat mer än tre gånger så mycket som i de mest populära länderna i Europa.

– Statistiken tyder på att ju längre bort man reser, desto viktigare blir det att känna att man kan ha kontakt med nära och kära. Att kunna ha kvar samma digitala vanor när man är i Thailand som när man är hemma har verkligen varit uppskattat av våra kunder, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor.

Här har surfen ökat mest - de sju mest populära surfländerna i Europa

  1. Cypern - 2 563 %
  2. Spanien - 1 791 %
  3. Grekland - 1 635 %
  4. Polen - 1 353 %
  5. Frankrike - 1 294 %
  6. Italien - 1 267 %
  7. Storbritannien - 1 105 %


För mer information och för att se undersökningsunderlaget, kontakta:
Aron Samuelsson, presschef: press@telenor.se, 08-41 01 00 40
Magnus Österholm, nätexpert på Telenor: magnus.osterholm@telenor.se, 073 441 72 08

Om undersökningen
Undersökningen omfattar den del av svenska folket som sedan juni 2016 använt roaming inom EU utan extra kostnad (Telenors abonnemangsform Frihet). Undersökningen är genomförd av Nepa på uppdrag av Telenor under juni 2017 och har 1 009 respondenter som svarat via webbenkät.

Om statistiken
Statistik om surfmängd grundar sig på samma populations mobilanvändning i utlandet under de senaste 12 månaderna.

Ämnen


Journalister når Presstjänsten på 08-41 01 00 40 eller press@telenor.se

Om Telenor
Telenor Sverige är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster vars nät täcker 99 procent av landets befolkning. Telenor Sverige har idag (Q4-2016) cirka 2,6 miljoner mobilabonnenter, cirka 650 000 bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13 miljarder kronor (2016) och har cirka 1600 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele-, data- och media. Utöver mobilverksamhet på 13 marknader i Norden, Central- och Östeuropa samt Asien har koncernen 24 procents ägarandel i VimpelCom Ltd. (Veon) med verksamhet på 13 marknader. Telenorkoncernen är en av världens största mobiloperatörer med 214 miljoner mobilabonnemang i sina konsoliderade verksamheter (Q4-2016), en omsättning på 131 miljarder norska kronor (2016) och cirka 36 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com