Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

”Dataroaming ökar med 150 procent till 2016”

Nästa vecka påbörjas påsklovet för de flesta svenskar, men rädslan att använda mobilen utomlands är fortfarande stor. Telenors vd Patrik Hofbauer tror dock på en vändning och att 50 procent av företagets kunder kommer att använda dataroaming under 2015 och 80 procent kommer att använda dataroaming under 2016. Det är en ökning med 150 procent från dagens 32 procent. Med låga fasta priser återstår en kommunikationsutmaning.

Trots fasta priser så låga som 15 öre per MB i utlandet och att risken för prischocker försvunnit för Telenorkunder är det få som vågar använda dataroaming under utlandsresan. Många företag har även kvar policies som förbjuder anställda att använda dataroaming under sina utlandsresor.

– Detta medför begränsningar i såväl det privata som det professionella mobila livet. Vi vet att våra kunder vill använda tjänster som Instagram, Tripadvisor, e-post och Google Maps obehindrat på semestern och läsa mailen på jobbresan. Trots det avstår många på grund av en ofta ogrundad rädsla, säger Patrik Hofbauer, vd Telenor Sverige.

En anledning till oron tror Patrik Hofbauer är larmen om prischocker till följd av utlandsvistelser som tidigare duggat tätt. Med de lägre priserna och full kostnadskoll hoppas Telenor få fler att använda roaming i utlandet.

– Jag tror att andelen som använder dataroaming i utlandet kommer att öka med 150 procent vid utgången av 2016. Rädslan har delvis berott på de höga priserna, men framförallt på att kunderna inte haft koll på vad som konsumerar data. Vi ser att vi åtgärdat båda dessa problem, men nu kvarstår en utmaning i att få kunderna att våga använda roaming.

För Patrik Hofbauer handlar det i förlängningen om förtroendet för branschen och Telenor har på koncernnivå förhandlat ner priserna hos andra utländska operatörer. Det stora hindret för att få ner priserna har tidigare varit utländska mobiloperatörer som velat behålla höga priser, där Telenor nu nått framgång i förhandlingarna.

– EU behandlar även de den här frågan, men vi vill vara före dem. Därför har vi valt att vara först ut i Sverige och inom Telenorkoncernen. Jag tror att möjligheten att kunna använda mobilen i utlandet är ett måste om vi ska ha Sveriges nöjdaste kunder och flera av våra konkurrenter kommer att följa efter.

Patrik Hofbauers fem tips för mobilsurf utomlands:

  • 1. Kolla upp din operatörs priser och tilläggstjänster i det land du ska åka till. Oftast får du även ett SMS med prisangivelser när du kommer till det nya landet.
  • 2. Utöver de faktiska priserna, säkerställ att den operatör du använder har ett kostnadstak som verkligen omöjliggör höga räkningar.
  • 3. Var varsam med att streama film med roaming, vilket slukar mycket data. Det finns fortfarande inget erbjudande som lämpar sig för att streama film medan appar som Tripadvisor, Google Maps och Instagram kan användas i relativt stor utsträckning. Med Surfkollen kan man få en bra uppfattning om hur mycket data olika aktiviteter drar. 
  • 4. Den som surfar mycket kan det vara bra komplettera med hotellets Wi-Fi om denna är gratis. Man bör också kolla upp om operatören har veckopaket med mer data och lägre pris per MB.
  • 5. För den som reser utanför Europa är det en bra idé att stanga av roaming när man inte vill surfa. Passiv dataförbrukning ligger oftast mellan 3 och 7 MB per dygn beroende på hur många och vilka appar man har.


Telenors priser för surf i utlandet

Europa
Konsument 29kr/dygn/100MB
Konsument 149kr/vecka/1GB
Företag 79kr/dygn/0,5GB
Företag 399kr/vecka/5GB

Världen 1
Konsument 49kr/dygn/50MB
Konsument 199kr/vecka/0,5GB
Företag 149kr/dygn/200MB
Företag 499kr/vecka/1GB

Världen 2
Konsument 99kr/dygn/10 MB
Företag 149kr/dygn/25MB

Läs mer här

Ämnen

Taggar


Journalister når Presstjänsten på 08-41 01 00 40 eller press@telenor.com

Om Telenor
Telenor Sverige är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster vars nät täcker 99 procent av landets befolkning. Telenor Sverige har idag cirka 2,5 miljoner mobilabonnenter, cirka 640 000 bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 12,8 miljarder kronor (2014) och har cirka 1900 anställda. Läs mer på: www.telenor.se

Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele-, data- och media. Utöver mobilverksamhet på 13 marknader i Norden, Central- och Östeuropa samt Asien har koncernen 33 procents ägarandel i VimpelCom Ltd. med verksamhet på 14 marknader. Telenorkoncernen är en av världens största mobiloperatörer med 186 miljoner mobilabonnemang i sina konsoliderade verksamheter (Q4 2014), en omsättning på 107 miljarder norska kronor (2014) och cirka 33 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com

Presskontakt

Boel Bengtsson

Boel Bengtsson

Presskontakt Presschef Ring 222 för hjälp med kundtjänstärenden. 08-410 100 40

Telenor i Sverige

Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 12 miljarder kronor (2020) och har cirka 1 700 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 186 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 123 miljarder norska kronor (2020) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com

Telenor Sverige
Garvis Carlssons gata 3
169 03, Solna Stockholm