Gå direkt till innehåll
Apptipsen från Telenor som ger de bästa mobilfotona

Nyhet -

Apptipsen från Telenor som ger de bästa mobilfotona

Allt fler väljer att enbart använda sin smartphone för att dokumentera vardagen eller semestern. Det handlar om fotografering och delning i sociala medier varje dag, ofta flera gånger i timmen. Tillsammans med professionelle fotografen Knut Koivisto har Telenor tagit fram tips för fotointresserade som vill utveckla sitt mobilfotograferande.

 -       Vi ser ett växande intresse från våra kunder kring tekniker för mobilfotografering, vi får många frågor om detta i butikerna och till kundtjänst och det är tydligt att kameran i mobilen är en mycket viktig parameter i köpbeslutet. 9 av 10 mobiltelefoner som säljs idag är smartphones med mycket bra kamerafunktioner och svenskarna mobilfotar sin verklighet mer än någonsin tidigare. Vi är glada över att vara en del av den utvecklingen, det är en pågående folkrörelse, säger Jonas Lindström, marknadschef för Mobile på Telenor.

Knut Koivisto har porträtt och mobilfotografi som specialitet och ger eftertraktade föreläsningar på Fotografiska i Stockholm. Han beskriver en smartphone som ”en kamera du kan ringa med”. Tillsammans med Telenor lär han nu ut knepen att ”appa” sig fram till bättre mobilfoton.

 -       Det viktigaste kriteriet för en fotograf är såklart att du alltid ska ha din kamera tillgänglig så att du fångar ögonblicket. Nu finns en uppsjö av bra fotoredigeringsappar, både för iPhone och Android-telefoner, som hjälper en att få till det där extra – det som tidigare krävde en systemkamera och timmar framför datorn och i fotolabbet. Knepet är att kombinera flera olika appar, filter och effekter ovanpå varandra för att skapa en personlig stil i bilderna, säger Knut Koivisto.

 Här är Telenors och Knut Koivistos bästa apptips för att optimera semesterbilderna:

 • Dynamic Light – En av flera appar som tillför High Dynamic Range, HDR. Inte ens en avancerad kamera kan mäta sig med HDR-effekten i den här appen. Den överdriver bl a kontraster och färgmättad och gör bilden mer dramatisk. Finns för iPhone, kostar 7 kronor, finns även i gratisversion och då med begränsningar.

   
 • Snapseed – Har en egen HDR-funktion som får kontraster och detaljer att framträda mer, används för att korrigera färgtoner och kontraster, och för att lägga på en ram. Finns för iPhone, kostar 38 kronor.
   
 • Photogene – En mångsidig app för fotoredigering, används bland annat för ram och kontraster. Finns för iPhone, kostar 7 kronor.
   
 • iDarkroom – För att lägga på toning på bilderna, exempelvis skapa varmare känsla. Ljus- och fokuseffekter. Kan till och med skapa intryck av olika fotopapper, och att färgen ”blöder”. Finns för iPhone, kostar 7 kronor.
   
 • Photo Toaster – För att ställa in kontraster, tillföra ram, med mera. Finns för iPhone, kostar 15 kronor, finns även i gratisversion och då med begränsningar.
   
 • Camera + – En app med många effekter och hjälpredor för bättre bilder, exempelvis att lägga på en svag varm eller kall ton på bilden. Har flera effekter som förinställningar. Finns för iPhone, kostar 7 kronor.
   
 • Dramatic B & W – För att skapa häftiga HDR-effekter i svartvitt. Finns för iPhone och är gratis.
   
 • Camera 360 – Innehåller bland annat ett urval svartvita effekter. Finns för Android och är gratis.
   
 • Instagram – En av de mest välkända apparna för fotoredigering. Har filtereffekter som lyfter bilderna. Kombinera med andra appar för unika foton. Finns för både iPhone och Android och är gratis.
   
 • HDR Camera + – För att justera kontraster, färger, ljus. Finns för Android och är gratis.
   
 • Hipstamatic – En av de mest välkända apparna för fotoredigering. Har flera förinställningar som ger en ”gammaldags” känsla till bilden. Finns för iPhone och kostar 15 kronor, finns även i gratisversion och då med begränsningar.
   
 • Picture Show – En app för fotoredigering som även kan användas för att ”rädda” bilder där man misslyckats med ljuset. Förinställningar för ”åldrad” ton, ram, vinjettering. Finns för iPhone, kostar 15 kronor.
   
 • Retro Camera – Filtereffekter som efterhärmar gamla, klassiska kameror. Finns för Android och är gratis, finns även en ”plus”-variant som kostar strax under tjugolappen.
   
 • Autostich – App för att skapa panoramabilder, den ”känner igen” bitar från flera foton och fogar samman dem. Finns för iPhone, kostar 15 kronor.
   
 • Swanko Lab – Avancerad och lekfull app där man kan blanda sina egna kemikalier och se hur bilderna framkallas därefter. Massor av olika effekter och möjlighet att spara ”recepten”.
   
 • Pixlr-o-matic – Rolig och enkel app för att experimentera med häftiga stilar, allt från retro och grunge till rent och elegant. Finns för iPhone och Android, och är gratis. Finns även i en ”plus”-version som kostar 7 kronor.
   
 • Paper Camera – App som ger effekten att fotona ser ut att vara ritade/målade/som serie. Finns för iPhone, 7 kronor, och för Android, 13 kronor.
   

Sök och ladda ner iPhone-appar genom din mobil eller http://www.apple.com/se/iphone/from-the-app-store/

Sök och ladda ner Android-appar genom din mobil eller https://play.google.com/store

 

Telenors mobila bredband i 3G och 4G bäst i test

I maj månad 2012 utsåg tidningen PC för Alla Telenor till vinnare i ett stort test av mobila bredband. I maj 2012 genomförde tidningen tester av operatörernas paketlösningar med trådlös router över 3G-och 4G-nätet. PC för Alla bedömde operatörernas täckning, kvalitet samt erbjudande. Telenors paketlösning ”Bredband Stor” med 4G-router fick högst poäng och blev utnämnt till bäst i test.

 

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Telenor i korthet
Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 700 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,1 miljarder svenska kronor (2019) och har cirka 1 800 anställda. Läs mer på www.telenor.se

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele, data och media, med cirka 186 miljoner kunder. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med en omsättning på 113,7 miljarder norska kronor (2019) och cirka 20 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com