Följ Telenor Sverige

Net4Mobility vinnare i PTS auktion av spektrum i 28 GHz-bandet

Pressmeddelande   •   Sep 16, 2009 14:59 CEST

PTS auktion av blocktillstånd i 28 GHz-bandet avslutades redan på andra dagen. Auktionen omfattade totalt 18 frekvensblock om 2x28 MHz, avsedda att användas för överföringskapacitet till och från basstationer. Net4Mobility, som gemensamt ägs av Tele2 och Telenor, vann sammanlagt åtta frekvensblock som ska användas i utbyggnaden av nästa generations mobilnät, 4G.

- Tillgång till frekvenser är en viktig del för att bygga en effektiv infrastruktur och vi är nöjda med den fördelning som auktionen resulterade i. Detta är ett viktigt steg i utbyggnaden av ett nationellt 4G-nät, säger Lars-Åke Norling, VD Telenor Sverige.

Bandet är i Europa harmoniserat för användning av radiolänk.

- Utgången av auktionen med åtta vunna frekvensblock stärker ytterligare våra förutsättningar att bygga ett effektivt 4G-nät. Vi anser att det är omotiverat att auktionen överhuvudtaget ägde rum eftersom utfallet visar att det inte råder en frekvensbrist, vilket vi även inför auktionen påtalat för PTS, säger Niclas Palmstierna, VD Tele2 Sverige.

För mer information om auktionen, se: www.pts.se.

Om Net4Mobility
Net4Mobility är ett i lika delar samägt bolag mellan Telenor Sverige och Tele2 Sverige. Bolaget har i uppdrag att bygga och driva Sveriges mest omfattande nät för nästa generations mobilkommunikation, 4G. Det nya mobilnätet ska täcka 99 procent av befolkningen och möjliggöra för Telenor och Tele2 att erbjuda sina kunder mobila tjänster för datakommunikation (LTE/4G) och tal (GSM). Net4Mobility bildades i april 2009.

För mer information, kontakta:
Lars-Åke Norling, VD Telenor Sverige, 08-4100 7555
Niclas Palmstierna, VD Tele2 Sverige, 08-5626 4000
Pernilla Oldmark, Informationsdirektör Tele2, 070-426 4545
Annica Elmehagen, Informationsdirektör Telenor Sverige, 0734-252606

Om Telenor
Telenor Sverige är en ledande helhetsleverantör av moderna telekommunikationstjänster för privatpersoner och företag. Telenors nät för mobilkommunikation täcker 99 procent av befolkningen. I Telenor Sverige ingår även premiumleverantören Bredbandsbolaget och lågprisutmanaren Glocalnet; totalt arbetar 2 400 personer inom Telenor Sverige.

Telenor är världens sjunde största mobiloperatör med verksamhet i 13 länder i Europa och Asien. I Norden är Telenor marknadsledande inom telekommunikation, datatjänster och mediedistribution. År 2008 omsatte Telenor cirka 111 miljarder norska kronor. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL).


Om Tele2
Tele2 är en av Europas ledande alternativa telekomoperatörer. Vårt uppdrag är att leverera prisvärd och enkel kommunikation för alla, alltid. Tele2 strävar efter att alltid erbjuda marknadens bästa priser. Vi har 25,4 miljoner kunder i 11 länder. Tele2 erbjuder produkter och tjänster inom fast och mobil telefoni, bredband, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Ända sedan Jan Stenbeck grundade Tele2 1993, har bolaget varit en tuff utmanare till de gamla statliga monopolen och andra etablerade spelare. Tele2 är noterat på NASDAQ OMX sedan 1996. Under 2008 omsatte bolaget 39,5 miljarder kronor och presenterade ett rörelseresultat (EBITDA) på 8,2 miljarder kronor.