Följ Telenor Sverige

Kommentar till de nordiska statsministrarnas åsiktsförklaring om 5G

Pressmeddelande   •   Maj 23, 2018 12:13 CEST

I ett gemensamt uttalande med Telia Company, Tele2 Group, TDC Group, Ericsson, Nokia, Vodafone Iceland och Síminn har Telenor Group ställt sig bakom de nordiska statsministrarnas åsiktsförklaring om 5G-utvecklingen i regionen. Bolagens gemensamma brev ställer sig positivt till ambitionen att behålla en ledande position som digitaliserad region och att detta kräver såväl betydande investeringar som lämpliga regler för spektrumtilldelning. I Sverige kommer 5G-täckning att byggas inom 700MHz-spektrumet som auktioneras ut i december 2018.

– Det är bra att denna viktiga fråga ligger högt på dagordningen. Ur ett svenskt perspektiv innebär det att vi måste skapa regler som tar bort den stora risk för monopolsituation inom 5G-utbyggnad som finns just nu. I nuläget har en operatör möjlighet att köpa hela den användbara delen av 700MHz-bandet, vilket skulle innebära utebliven konkurrens. Konkurrens mellan operatörer har varit en framgångsfaktor bakom tidigare nätutbyggnader inom exempelvis 4G och är en av orsakerna till att Sverige idag har ett mobilnät i absolut världsklass, säger Patrik Hofbauer, vd på Telenor Sverige.

Journalister når Presstjänsten på 08-41 01 00 40 eller press@telenor.se

Telenor i korthet

Telenor Sverige AB är en helhetsleverantör av telekommunikationstjänster och vårt mobilnät täcker 99,9 procent av hela Sveriges befolkning. Telenor Sverige har i dag 2,7 miljoner mobilabonnenter, cirka 680 000 fiber- och bredbandskunder och en halv miljon tv-kunder. Telenor Sverige omsätter cirka 13,4 miljarder kronor (2017) och har cirka 1 700 anställda.

Om Telenorkoncernen
Telenorkoncernen är en internationell leverantör av kommunikationstjänster inom tele-, data- och media, och finns på 13 marknader i Norden, Central- och Östeuropa samt Asien. Koncernen är en av världens största mobiloperatörer med 214 miljoner mobilabonnemang i sina konsoliderade verksamheter (2016), en omsättning på 131 miljarder norska kronor (2016) och cirka 33 000 anställda. Telenor är noterat på Oslo Børs (TEL). Läs mer på www.telenor.com