Följ Telenor Sverige

Uppdrag Granskning om säkerhet i trådlösa nätverk

Nyhet   •   Okt 14, 2010 11:05 CEST

Uppdrag Granskning den 13 oktober handlar om säkerheten i trådlösa hemmanätverk och vikten av att skydda dessa från obehöriga. Kunder hos Telenor, Bredbandsbolaget och Glocalnet ska känna sig trygga när de surfar men samtidigt vara medvetna om den sårbarhet som finns och veta hur man på bästa sätt skyddar sig.

I Tv-programmet knäcker en hacker den kryptering som skyddar trådlösa nätverk och kan på så vis avlyssna internettrafiken och få tillgång till känslig information som lösenord och kontokortsnummer. I dag förekommer i huvudsak tre varianter av kryptering: WEP, WPA och WPA2. WEP är en äldre teknik medan WPA och WPA2 är mer moderna. I Uppdrag Granskning lyckas man knäcka WEP men däremot inte WPA och WPA2.

Samtliga kunder hos Telenor och Glocalnet har i dag modem med WPA som standard. För Bredbandsbolaget har de allra flesta modem som levererats de senaste åren haft WPA som standard. Vi rekommenderar kunder med förinställd WPA- eller WPA2-kryptering att inte stänga av krypteringen eller ändra denna till WEP. Det finns dock en minoritet av Bredbandsbolagets kunder som använder ett modem med WEP som grundinställning och dessa bör uppgradera till WPA eller WPA2. Information om att man bör uppgradera sin kryptering till WPA har tidigare skickats till dessa kunder tillsammans med en CD-skiva med nödvändig programvara. På Bredbandsbolagets webb finns även detaljerad information om vilka kunder som bör uppgradera och hur man gör.

Det är även viktigt att kontrollera att man har ett säkert lösenord till det trådlösa nätverket. Läs mer om hur man gör här.

Telenors säkerhetstjänster

Bredbandsbolagets säkerhetstjänster

Glocalnets säkerhetstjänster

Läs mer om säkra trådlösa nätverk hos PTS: PTS hemsida